Great Wilderness adventure weekend

The Great wilderness adventure weekend

Eindelijk was het zover het Bushcraftweekend is terug van weggeweest. Allemaal outdoor liefhebbers die elkaar workshops geven om te volgen en een tweedehandsmarkt. Gezelligheid rond kampvuurtjes en allemaal verschillende groepjes uit het hele land. Ik zag oude bekenden en daarom was het net een reünie. Sommigen had ik dan al 3 jaar niet meer gezien. Ondertussen had ik gelijkgestemden leren kennen via Facebook en die zag ik dan voor het eerst in het echt. Dat was echt geweldig, wat een goede vibe het hele weekend.

De eerste dag had ik de workshop over vissen staan om te geven. Het was inmiddels de 6e keer dat ik deze workshop gaf. Dit keer had ik het geluk dat het een beetje een thuiswedstijd is en ik een mooi betaalwater in de buurt kon regelen om te vissen. Fishing Adventure is het grootste betaal viswater van Nederland en er zwemmen aantal record vissen. Eerst deed ik een korte uitleg aan het water over hoe je nu een water leest en hoe de vissen zich volgens de 3 V’s in zo’n water ophouden. Vervolgens zijn we gaan vissen op de naast gelegen aangelegde Lagoon. De deelnemers kregen eerst de gelegenheid hun aas en hengel op te halen en we gingen aan de slag in de praktijk. Binnen een minuut had een dame al de eerste vis aan de haak. Ze was erg enthousiast en had niet verwacht dat het nog zo’n kick zou geven, die kracht met name en het gevecht dat ze had. We hebben anderhalf uur gevist en de meesten hadden allemaal een flinke steur gevangen. Sommigen twee en iemand zelfs vier. Er was een man die een steur had gevangen van 130cm en die had zo de grootste van de dag. Hij was natuurlijk erg blij met zijn mooie vangst. Helaas waren er enkelen die niks hadden gevangen maar het desondanks een mooie ervaring vonden.

In de middag ging ik mee met de workshop over vogel geluiden van Anneke en Roel. Oprichters van de eerste BC weekenden. Het was een hele leuke workshop over alarm geluiden en gedragingen en daarom weer communicatie met vogel signalen. We deden nog een oefening dat we zelf vogels waren, roofvogels en kuikens en oudervogels. Kijken wat we dan van nature al aan signalen zouden afgeven en om in te leven. Vervolgens een luistertoets van een kwartier. We moesten opnoemen wat we allemaal hadden waargenomen. Niet alleen vogels maar alles en reacties van vogels er op etc. daarna werd dat besproken. Erg leuk om te doen en leerzaam. Er waren meerdere workshops tegelijkertijd en die moet ik een volgende editie maar gaan doen. Alles lijkt me leuk. Een paar maatjes van me hadden bijvoorbeeld hele leuke manden gevlochten van wilgentenen. Ook erg leuk en het resultaat mocht er zijn, hele nette mandjes.

Na weer een hele gezellige kampvuur avond met Bushcraft Twente en bij DE Tilburgers, oud gedienden van het eerste uur. Was het op de zondagochtend tijd voor de workshop paddenstoelen. Ik had de dagen ervoor me goed voorbereid door het terrein te verkennen en een ronde rondom het scouting terrein te verkennen. Ik koos voor de laatste, want ik had mooie paddenstoelen ontdekt en dan weet ik ze tijdens de wandeling nog te staan. Ik had ook voor mezelf 5 paginas uitgewerkt over wat ik ongeveer wilde vertellen en welke paddenstoelen ik ga behandelen. De paddenstoelen die bruikbaar zijn tijdens een Bushcraft trip, bijvoorbeeld voor vuur of medicinaal. Maar ook eetbare en welke giftig zijn. Ik vertel de mensen vooral rekening te houden met de wetgeving, maar ook het elfjes- principe, dat je altijd alleen maar voor jezelf pluk wat nodig is en als er genoeg staat. Heel veel paddenstoelen zijn wel eetbaar, maar zijn ze ook genietbaar? Ik heb uitgelegd dat het mycelium een kwetsbaar, maar erg nuttig netwerk is vergelijkbaar met het World Wide Web. Bomen communiceren via deze bedrading en voedsel, vocht en mineralen worden doorgegeven. Of als er gevaar is en of er wordt bepaald welke boom mag blijven bestaan via deze netwerken. Iets waar we steeds meer achter komen hoe nuttig paddenstoelen zijn voor het bos. We hebben vele verschillende boleten besproken en Russula, paddenstoelen die niet meer worden gegeten als na onderzoek blijkt dat ze toch niet geschikt voor consumptie zijn. We hadden nog alle zintuigen leren gebruiken voor determinatie. Ruiken we anijs? Proeven we een scherpe Braak- Russula? Ik gaf aan welke gerechten ik maakte met bijvoorbeeld de sponszwam. Welke paddenstoel mag je niet eten met alcohol gebruik, vanwege de coprine die er in zit? De 25 deelnemers van de workshop hebben genoeg opgestoken en waren enthousiast over alles wat ze hebben kunnen leren rondom de bijzondere wereld van de paddenstoel. Ik vond het ook erg leuk om zoveel leuke reacties terug te krijgen. Daar doe ik het voor, om mensen door te geven wat ik geleerd heb door de jaren heen. Dat is het mooie aan de Bushcraft weekenden, dat je van alles kunt leren en zelf weer verdieping kan zoeken als iets helemaal je ding is.

In de middag ben ik de workshop Vuurboog gaan volgen. Gegeven door Kariboe Bushcraft & Outdoor. Stefan heeft al vele jaren ervaring en scholingen gevolgd en heeft dit bedrijfje nu zelf op gezet. Ik moet zeggen dat hij erg fijn les geeft en veel tips and tricks gaf hoe je nu het beste deze vrij mooie techniek kunt uitvoeren. We gingen witrot zoeken en pijpenstrootjes gras dat als vogelnestje ging dienen, waar uiteindelijk het hete ambertje/ gloeikooltje in gedaan moest worden. We hebben een geschikte tak voor de boog gezocht en verzameld voor ieder en toen verder aan het werk. Voor mij viel het niet mee om de slag en de juiste houding lang aan te houden. Ik wilde even weer mijn benen strekken en was zo “slim” de boog te gebruiken om me aan omhoog te drukken. Onder een flinke krak, brak mijn stok in twee. Voor mij was dit einde oefening. Maar ik moet zeggen het was echt cool om anderen succesvol hun vogelnestje tot een vuurbal te zien blazen. Dat was een echt oergevoel en tevens een groepsgevoel, want we hadden meerdere vuren. Dus mocht het in de praktijk nodig zijn dan hadden we geen koude nacht gehad en vuur om op te koken. Een succesvolle workshop dus, die goed was voorbereid, anders was er wellicht tijdgebrek, als je alles nog zelf moest maken, doormiddel van batonneren en snijden etc.

Het weekend was voorbij gevlogen en we kregen te horen dat er gewerkt wordt aan twee edities het volgende jaar. Ergens in april/ mei en weer eind oktober ergens. Iedereen die aanwezig was zal er zeker weer bij willen zijn. Bedankt allemaal en tot de volgende, het was een geweldig weekend en wat waren we gezegend met warme tempraturen. Ik heb het hele weekend de korte broek aan gehad. Maar goed eigenlijk bestaat er geen slecht weer. Als het regent hebben we gewoon wat meer tarpjes nodig of goede kleding. Oja de tweedehandsmarkt is ook altijd een succes, messen, tassen, firebox, echt van alles veranderd voor een schappelijk bedrag van eigenaar. Altijd leuk om gear te upgraden en of iemand anders er een plezier mee te doen door te ontspullen. Nogmaals dank allen. groet Martijn

9 gedachten over “Great Wilderness adventure weekend”

  1. Vind al jou avonturen een genot om te lezen. Altijd mooie foto’s erbij. Mooi dat je zo geniet

  2. “The Great Wilderness Adventure Weekend” was een top event. Dank je Rody Klop om dit te organiseren. Ik denk dat dit een waardige opvolger is van de Bushcraftstichting events. Ik heb als enige Belg tussen al die “Hollanders” een geweldig weekend gehad. Bedankt hiervoor Nederlandse vrienden !!!

      1. Nog steeds zitten we na te genieten van een geslaagd weekend. Ontzettend mooi dat je zelf naast je kookkunsten ook diverse workshops aan kunt bieden. Een complete one-man-outdoor-experience!??

Reacties zijn gesloten.