De gezellige lange tafel, Chez René

Koken met Dutchovens heeft iets gezelligs en is authentiek, lekker buiten koken op vuur. Hoe fijn is het om samen een gerecht te bereiden, in de tuin, outdoors, naar ieder zijn blieven. Iets wat gerenommeerd kunstenaar René Guillot niet onopgemerkt was gebleven in mijn postings op FB. We legden contact en spraken snel af om te wandelen en zo te bespreken hoe we het aan gaan kleden bij zijn mooie Twentse boerderij te Usselo.

René wilde gewoon weer iets leuks aanbieden rondom zijn gallerie, die tevens op de Boerderij aanwezig is. De tuin heeft mooie bomen en er zijn veel vogeltjes en eekhoorntjes die er resideren. Bovendien cirkelen er regelmatig enkele grote buizerds over de plek om een oogje in het zeil te houden. Vanuit deze natuur elementen en materialen waarin een ander slechts afval ziet, maakt René geïnspireerd hele mooie beelden. Deze zijn her en der in perfecte harmonie te bewonderen in deze tuin/ gallerie, Love is Art and Art is love. Dingen ontstaan vanuit de hoogste kracht, liefde. Liefde voor het leven, liefde voor de natuur, liefde voor het zijn en het wezen. Een pure levensgenieter en René heeft het verheven tot een ware kunst. 

De workshop Dutchovens werd op deze kunstzinnige plek gegeven en de deelnemers kregen als voorafje een rondleiding door de Gallerie. Ze kregen in de Deel, middenin, eerst uitleg van René over zijn roots, dat zijn ouders reeds erkende artiesten waren en hij was zelf het meest gecharmeerd van zijn moeders werk. Jaren lang wilde hij eerst een andere weg bewandelen en had zelfs een lichte aversie, om op latere leeftijd toch zijn bloed te laten kruipen waar het niet gaan kan. Zijn eigen werken spatten letterlijk van het doek. Werken die de ene keer moeiteloos ontstaan uit kolkende levensenergie en die gevierd werden met een dansje in adamskostuum met de zonnestralen gebundeld gericht op dit complex als een hemels geschenk. We vervolgden de weg langs een beeld met de naam “hand van God”, er zat een mooi verhaal aan vast, net zoals al zijn werken, die aan elkaar werden geregen met mooie anekdotes. De hand zelf is van de doornen die hij gekregen had van zijn vriend Herman van Bergen, die in Willemsstad een enorme kathedraal heeft gemaakt van deze lange doornen, Een ode aan de oorspronkelijke bewoners van Curaçao. Het werk verlicht in een epoxyhars versmolten met verschillende symboliek, staan de op een berg versnipperde dollars, stelt voor hoe we als mens omgaan met moeder aarde. Vanuit hier gingen we de achterste gang in en kregen we zijn laatste werken te zien. Zijn werk heeft een typerende stijl van kleuren en vegen en klodders dikke streken van de kwast met mooie kleuren, dat je onmiskenbaar de handtekening van Guillot er uit kunt halen. Hij geeft de werkjes altijd spontane en uitdagende titels, zinnenprikkelend en betekenisvolle teksten die alleen maar nog meer bewondering en tot inspiratie leiden. De aanwezigen waren allen erg onder de indruk en konden de rondleiding enorm waarderen.

Het was hierna tijd voor de workshop koken met Dutchovens. Voorafgaande had ik een “spreekbeurt”, zoals aanwezige Joep mooi samenvatte, over deze gietijzeren potten. Ik kreeg een 8 hoor, gaf hij ook aan, zeer informatief. Over het ontstaan en de formaten en het gebruik. De mogelijkheden hoe de potten te verwarmen en de schema’s hoeveel brikketen onder en of boven. Alles uitgewerkt en geplastificeerd, zodat ze tijdens de workshop nog eens konden spieken. Daarna werden de recepten verdeeld en gingen we aan de slag.

De drie vuurstarters werden volgeladen met de briketten en de ingrediënten bij elkaar gesprokkeld. De recepten werden verder met elk groepje doorgenomen. Op twee na waren de aanwezigen allemaal oude vrienden van vroeger uit mijn jeugd. Het was net een reünie. Het weer was erg aangenaam en de glaasjes wijn en speciaal bier begonnen te vloeien. Op de achtergrond een hele chille playlist met zoete klanken van goed gekozen muziekjes. Het was meteen als vanouds een ontspannen sfeer en vele herinneringen werden opgehaald. Ondertussen werd er lekker gekookt en het mooie was dat er ook ruimte was voor eigen inbreng. René assisteerde bij de uiensoep en al gauw gingen er extra lekker makende dingen in de soep zoals een beetje port. Niet volgens recept, maar ik hou er van als mensen zelf ook kunnen genieten van koken en er hun eigen smaak aan toevoegen. De groep Jambalaya hield ook een eigen inzicht er op na en maakten er iets heerlijks van. De rocketstove die ik had meegebracht was bedoeld om de kip cola te laten pruttelen. Het was even stoeien met het aantal briketten, want meteen een goede tempratuur kwam er niet van. Echter de deelnemer gaf niet op en sprokkelde wat hout er bij om uiteindelijk een hele malse kip uit de Dutchoven te toveren. Pure magie als je mij vraagt wat er gebeurd in een Dutch oven. We hadden nog een aardappelgratin en die was ook perfect gelukt. Het wachten was even op het brood. Door de gezelligheid en hierdoor een beetje de afleiding was deze niet volgens het tijdschema klaar. Maar toen deze gereed was, konden we eindelijk met zijn allen aan tafel gaan zitten om te genieten van al het lekkers. Er vloeiden nog weer een beetje alcoholische versnaperingen over tafel en de sfeer was echt super gezellig. We hadden nog een lekker toetje, een perziken taartje uit de Dutchoven. Naast een bolletje ijs en slagroom was ieder verbaast hoe makkelijk deze was gemaakt en hoe lekker deze wel niet uit een Dutch oven komt. Iedereen was lovend hoe het allemaal was verlopen en de heerlijke maaltijd samen bereid zo goed gelukt. Ze vonden het super gezellig in de tuin aan de lange tafel van René. Het was een hele belevenis zo te koken met die gietijzeren potten. Het was door de gezelligheid ook al weer laat geworden en de meesten gingen naar huis om uit te buiken van het smulfeest. Via deze weg wil ik bedanken voor het enthousiasme, het wederzien en de gezelligheid van de deelnemers en René voor de rondleiding en faciliteren van deze leuke plek.    

8 gedachten over “De gezellige lange tafel, Chez René”

  1. Klinkt en ziet er weer heel gezellig uit Martijn! En als je dat recept van het perziktaartje nog met iemand wilt delen, dan ken ik er nog wel één?

    1. Hey Mannus, leuk dat je hier reageert, thxz. Het recept is te makkelijk inderdaad, heb je ook een Dutchoven? Je kan alle vruchten gebruiken er cakemix overheen donderen en wat boterblokjes, de rest gaat vanzelf. Luie cake heet het ook vaak. Cobbler in het Engels

  2. Mooi verhaal Martijn, erg poëtisch. Ik heb het vaker gezegd, je bent een geboren schrijver. Doe er wat mee! Schrijf een boek, of beter breng er een uit (memoires).

  3. Nou, wat een feestje was dat: koken in de prachtige tuin van René met oude eiken, eekhoorns (eentje gezien) en natuurlijk kunst. Martijn weet als geen ander een relaxte sfeer neer te zetten. En na een tocht door de mooie boerderij, introductie op de kunst van onze gastheer hebben we ook nog heerlijk buiten gegeten. De Dutch Ovens zijn echt het speeltje van Martijn, hij weet er veel over en brengt zijn enthousiasme over. Goed werk heren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *