Over mij

Voorstellen

Mijn naam is Martijn Dikken een outdoorman in hart en nieren, natuurliefhebber pur sang en ik hou van lekker eten koken. Mijn hele leven ben ik het liefste buiten en was ik altijd hutten aan het bouwen, aan het vissen, gebiologeerd met een schepnetje de slootjes langs of zocht het avontuur in boompje klimmen, spelen met mijn zakmesje en katapult. In 2007 heb ik het bushcraften ontdekt en kon zo heerlijk buiten de natuur in en heel veel bijzondere dingen leren. Het is een hobby dat het kleine avontuurlijke en nieuwsgierige jongetje in mij oproept. Tijdens de Bushcraftweekenden die werden georganiseerd ben ik me gaan verdiepen in wat er allemaal mogelijk is binnen deze brede hobby. Er is voor elk wat wils, van oer-technieken zoals speerpunten maken en looien van huiden, tot onderkomens maken en kooktechnieken.  De workshops waar ik me voor op gaf hadden vaak de link met eten. Eetbare planten en koken in de Dutchoven. Ik heb toen na dat weekend een Dutchoven aangeschaft. Sindsdien is de collectie uitgebreid en al helemaal de laatste paar jaren.

Sinds een paar jaar hebben we een fantastische vriendengroep en hebben ons verenigd als Bushcraft Twente. Regelmatig in het jaar komen we bij elkaar en gaan dan samen de natuur in. We bivakkeren vaak op de natuurcamping Twilhaar. Daar overnachten we dan en maken ons eten klaar op het vuur. En eerlijk is eerlijk, buiten smaakt echt alles tien keer lekkerder. Ondertussen geven we elkaar tips en leren elkaar vaardigheden. We hebben het gezellig en wisselen avonturen uit en maken mooie wandelingen. Het is deze groep die mij aanwakkerde om de kookkunsten in Dutchovens en de kennis over eetbare planten en paddenstoelen te delen met de buitenwereld.

Martijn Dikken

Ervaringen

Mijn ervaringen waren begonnen bij de Bushcraftweekenden en het volgen van diverse workshops. Tevens heb ik daar ook zelf workshops gegeven in vissen. Het is echt leuk om anderen jouw expertise te delen en zo mensen enthousiast te maken.

Ondertussen heb ik vooral veel thuis gekookt met de Dutchovens en workshops gevolgd en zo de heerlijkste gerechten gemaakt. Door veel te doen krijg je steeds meer handigheid in het gebruik en onderhoud van deze gietijzeren kookpotten.

Qua kennis over de natuur werd er al veel opgestoken door mijn opa en mijn moeder. Die mij veel leerden over vogels en bomen en verschillende vissen. Maar vooral ook het respect voor de natuur en dat je die niet kapot maakt en vervuild. We keken veel natuurfilms en gingen vaak wandelen en fietsen in de bossen. Opa nam me regelmatig mee om te vissen.

Voor de kennis over eetbare planten en paddenstoelen, ben ik mee gegaan op verschillende excursies, om daarna samen gerechten te maken met wat we hadden geplukt. Het waren allemaal leerzame, gezellige en smakelijke ervaringen.

Ondertussen leerde ik thuis bij uit boeken en of zocht dingen op het internet. Via verschillende internetfora leerde ik welke planten en of paddenstoelen gevonden werden in het seizoen en ging er zelf ook op uit om te zoeken, vinden en te determineren. Soms nam ik dan de wildpluk mee en maakte er wat lekkers van. Eigenlijk is men nooit uitgeleerd en valt er enorm veel te ontdekken en te onderzoeken. Daarom blijf ik mezelf ook ontwikkelen en blijf hierin studies en excursies volgen.

Verder kan ik zeggen dat ik het leuk vind om in groepen en met een paar man iets te koken, een gerecht te kiezen en deze samen te bereiden. Ik heb met verschillende groepen gekookt en de nodige ervaring opgedaan.

Visie

Bikken met Dikken staat voor: